Skoleprogram 2023

 

Indskolingen

Havets sang – film og animation
Vi ser Havets sang om den lille Silke der elsker vand. Hun elsker at bade og hun svømmer som en fisk. Faktisk har hun det kun godt, når hun er i vandet, for hun har altid eksem, som klør så væmmeligt. Far og mor er bekymrede og går til lægen med Silke, og han mener at vide, at hun er allergiker. Men mystiske ting foregår, og en delfin, en hund og en gammel, for længst afdød, sørøver-oldefar får betydning. For Silke er slet ikke som alle andre børn - og slet ikke da hun hører havets sang…
»Havets sang«, der frit bygger på Bent Hallers bog »Silke - en forvandlingshistorie« fra 1991.
Efter filmen deles klassen ind i små grupper, som prøver kræfter med at få en fisk til at bevæge sig med stop motion.
Alder/målgruppe:  
0.-1. klasse
Tid:  
Onsdag den 1. februar kl. 8.30.-10.00 og 10.30-12.00
Fredag den 3. februar.  kl. 8.30.-10.00 og 10.30-12.00
Sted:
Svinget 1, Bibliotekets mødelokale

Splitte mine bramsejl – en billedbog med bølgegang og ord med saltsmag.
- Workshop med Helle Laursen
Helle Laursen åbner workshoppen med højtlæsning af sin bog  ”Min morfar” og en  snak om sjove ord og sømandsudtryk.
Smag på morfars maritime yndlingsudtryk som: Takkelage, krumpasser og hellegat, slethvar, stenbidder, helleflynder, havtaske og hestemakrel. Vi sejler ud til Det sydkinesiske hav, Den Bengalske Bugt, Det Indiske Ocean og over Atlanten. Vi lader et ord falde om faldvind, magsvejr, monsun, havblik og barometer. Under oplæsningen serveres beskøjter (kiks) og skumsprøjt (saftevand). Efterfølges af en billedbogsworkshop, hvor børnene selv får lov til at dykke ned og fordybe sig i bogens fantastiske sømandsunivers. Børnene arbejder med papirklip og collageteknikker. Børnene får en lille bog samt udklips-ark til deres egne sømandsbilledbøger, der fyldes af deres egne visuelle søulkehistorier.
Alder/målgruppe:
2.-3. klasse
Tid:
Mandag den 30. januar kl. 8.15.-10.15 & 10:45-12:45.
Tirsdag den 31. januar. kl. 8.15.-10.15 & 10:45-12:45.
Sted:
Svinget 1, Bibliotekets mødelokale


Mellemtrinnet

Velkommen til Kryptoteket!

Med udgangspunkt i Hans Jørgen Sandnes' tegneserie Krypto, er børnebiblioteket blevet forvandlet til et undersøiske oplevelsesunivers, fyldt med fascinerende, farefulde og mystiske væsner.  

Vi tager eleverne med på en rejse fra de første søuhyrer der optræder på Olaus Magnus Carta Marina (1539), over Jules Vernes En verdensomsejling under havet frem til nutidens fortsatte fascination af kryptozoologi. Vi vil sammen se på de dragende kræfter der måske findes under havoverfladen og som afspejles i nutidens tegneserier, film, spil og litteraturen.

Derudover kan klasserne hygge i vores tegnezone med at lave badges, tegne på tegnevæggen, på lyseborde og lave flipbøger.
Alder/målgruppe:
4.- 6. klasse
Tid:
Mandag den 30. januar kl. 10.00-11.30 & kl. 12.00-13.30
Tirsdag den 31. januar kl. 10.00-11.30 & kl. 12.00-13.30
Onsdag den 1. februar kl. 10.00-11.30 & kl. 12.00-13.30
Fredag den 3. februar kl. 10.00-11.30 & kl.12.00-13.30
Sted:
Børnebiblioteket, Svinget 1

Lærerworkshop: Animation i undervisningen (Afholdt)

Vi inviterer lærere helt ind i maskinrummet på kreative, æstetiske læreprocesser.

CREATE Festival tilbyder kompetenceudvikling for lærere baseret på Animated Learning Labs animationspædagogik. 

  • Vi guider jer gennem processen fra idè til færdig film. I skal selv lege og eksperimentere med forskellige visuelle udtryk. Vi bruger cut-out teknikken.
  • Vi slutter dagen af med eksempler på undervisningsmaterialer, så I er klædt bedst muligt på til selv at komme i gang med filmproduktioner sammen med eleverne.

Pris: 250 kr. inkl. sandwich ved ankomst samt kaffe og kage.
DEADLINE for tilmelding 22.11.
Alder/målgruppe:
For undervisere
Tid:
23. november fra 12.30 -17.00
Sted:
Svinget 1, Bibliotekets mødelokale

KryptoCreate - Animovie

Med udgangspunkt i kryptozoologien skal klasserne arbejde med cut-out animation og lave deres egen animationsfilm.

Hver klasse bliver inviteret til filmpremieren i SCALA tirsdag den 31. januar kl. 10.00-12.00. Vi ruller den røde løber, servere lækre popkorn og ren feststemning, så skynd dig at melde din klasse til.

Filmens tema er en Kryptozoologisk ekspedition, hver klasse skal deltage med to film af max. 2. minutters varighed. Det skal være cut-out og der skal være lyd på.

Det er ikke en forudsætning at underviseren tidligere har arbejdet med animation, vi sender vejledende materiale ud efter tilmelding. Derudover over modtager I også inspirationsmateriale, herunder en lille film der giver eleverne et indblik i kryptozoologi.

Filmene ses igennem af en filmfagjury som giver feedback til filmpræmieren.

Alder/målgruppe
2-6. klassetrin
Tid/Sted:
Forløbet foregår i egne klasser op til uge 5. 

Filmene indsendes senest 23.1.23.
Filmpremiere i Scala tirsdag d. 31.1.23 kl. 10.00-12.00

Deadline for tilmelding - Fredag den 16.12.22


Udskolingen


Anne Frank og Uledsaget - Børn og unge på flugt

Se med når vi under CREATEfestivalen viser den fantastiske animationsfilm ”Hvor er Anne Frank?”
I filmen følger vi Anne Franks usynlige ven Kitty, som hun ofte skrev til i sin dagbog.

I filmen vågner Kitty op i nutidens Holland i selvsamme hus, som Anne Frank boede i Amsterdam.

Kitty beslutter sig for at finde Anne Frank - hun tror nemlig, at Anne stadig er i live! Den moderne verden skræmmer hende - men sporene efter Anne Frank holder hende i live.

Det er den israelske instruktør Ari Folman, der står bag filmen om Kitty og Anne Frank. Han har tidligere opnået stor anerkendelse for den animerede dokumentar Waltz with Bashir fra 2008, der var nomineret til en Oscar.
Filmen er på engelsk med danske undertekster.

Efter tilmelding modtager I en inspirationspakke til låns:
Materialeliste, herunder bl.a. et engelsksproget undervisningsforløb udarbejdet af UNESCO.
4 bøger + 2 x tegneserieantologien Uledsaget. De fire bøger er På Flugt af Issa Watanabe, Zenobia af Morten Dürr og Lars Hornemann, Helmut på Flugt af Line Jensen og Ankomsten af Shaun Tan.
Tegneserieantologien Uledsaget, blev skabt i forbindelse med CREATE Festival (tidligere Svendborg Graphic) i efteråret 2016, hvor fem af Danmarks dygtigste tegneserieskabere i løbet af en uge mødtes med fem unge, uledsagede asylansøgere for at høre deres historier. Antologien er resultatet af dette enestående møde mellem tegnerne og drengene. Historierne er tegnet og skrevet af Halfdan Pisket, Tom Kristensen, Adam O, Lars Horneman og Karoline Stjernfelt.
Bogen er Uledsaget er genudgivet i 2022 og i den forbindelse vil der i uge 5 være mulighed for at se et udvalg af illustrationerne udstillet i bibliotekets gård.
Alder/målgruppe
7.-8. klassetrin
Tid/Sted:
Filmvisning i SCALA fredag d. 03.02.23 kl. 10.30 – 12.30
Udstilling Uledsaget på Svendborg bibliotek i hele uge 5

Flugt og Uledsaget - Børn og unge på flugt

Se den Oscarnominerede animationsdokumentar FLUGT. Amin er 36 år, veluddannet og succesfuld i sit karrierejob. Alt kører. Men da hans kæreste Kasper frier til ham, gribes han af angst for at give sig hen. Ingen kender nemlig hele sandheden om Amins fortid. Hvis Amin skal turde leve sit liv fuldt ud, må han tage et endeligt opgør med dén hemmelighed, han som barn fik ordre om aldrig at afsløre. En hemmelighed han har båret på i mere end 20 år. Opgøret med fortiden sender Amin tilbage til en lykkelig barndom i 80’ernes Kabul i Afghanistan, hvor a-ha brager igennem hans walkman, og hvor Jean Claude Van Damme hænger på drengeværelset i familiens hus. Men han sendes også tilbage til den nådesløse borgerkrig, der forvandler den trygge og kærlige hverdag til en krigszone og splitter hans familie til atomer. En krig, der sender 11-årige Amin på en farefuld flugt, som først slutter fem år senere, da han ankommer helt alene til Danmark. Inden filmvisning anbefaler vi at klasserne benytter Det danske filminstituts gratis undervisningsmateriale. Materialet vil blive sendt til jer efter tilmeldingen.

Derudover vil I også modtage en inspirationspakke til låns:
4 bøger + 2 x tegneserieantologien Uledsaget. De fire bøger er På Flugt af Issa Watanabe, Zenobia af Morten Dürr og Lars Hornemann, Det vi har mistet af Sarah Engell og Rasmus Bregnhøi og Ankomsten af Shaun Tan. Tegneserieantologien Uledsaget, blev skabt i forbindelse med CREATE Festival (tidligere Svendborg Graphic) i efteråret 2016, hvor fem af Danmarks dygtigste tegneserieskabere i løbet af en uge mødtes med fem unge, uledsagede asylansøgere for at høre deres historier. Antologien er resultatet af dette enestående møde mellem tegnerne og drengene. Historierne er tegnet og skrevet af Halfdan Pisket, Tom Kristensen, Adam O, Lars Horneman og Karoline Stjernfelt.
Bogen er Uledsaget er genudgivet i 2022 og i den forbindelse vil der i uge 5 være mulighed for at se et udvalg af illustrationerne udstillet i bibliotekets gård.
Alder/målgruppe
9.-10. klassetrin
Tid/Sted:

Filmvisning i SCALA onsdag  d. 01.02.23 kl. 10.30 – 12.30
Udstilling Uledsaget på Svendborg bibliotek i hele uge 5